15 אלף תלמידים בחריש: שנת הלימודים תשפ"ה נפתחה

פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה בבי"ס בצוותא בחריש

שנת הלימודים תשפ"ה החלה: לראשונה בחריש מספר גני ילדים נסגרו בשל אילוצים כלכליים ותנופת הבנייה הסתכמה במבנה בית ספר אחד בלבד. גם מחיר הצהרונים בחריש מתייקר ב-1,500 שקלים לילד בשנה. שינוי ניכר גם במגמות אוכלוסיית התלמידים בעיר: "בגני הילדים הגענו לרוויה ועכשיו נראה "התפוצצות" בשכבות של בתי הספר היסודיים"


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

4,113 ילדי גנים, 6,006 תלמידי יסודי ו-1,133 תלמידי חינוך מיוחד החלו היום את שנת הלימודים תשפ"ה בחריש. השביתה הארצית בתיכונים הותירה בבית 1,970 תלמידי על יסודי בעיר. בסך הכל לומדים בכלל מוסדות החינוך בעיר 15,025 תלמידים.

גם השנה חל גידול ניכר במספר התלמידים בהשוואה לשנה החולפת. כך לדוגמה, מספר תלמידי היסודי גדל ב-1,100 תלמידים בהשוואה לתשפ"ד ואילו מספר תלמידי העל יסודי צמח ב-500 תלמידים.

עם זאת, הקפיצה במספר התלמידים בהשוואה לשנים קודמות היא מתונה יותר והשילוב עם המלחמה הוביל להאטה גם בבינוי מבני החינוך. כך לדוגמה, השנה נחנך רק מבנה חינוך חדש אחד בלבד, הישיבה התיכונית בשכונת בצוותא, בניגוד לשנים קודמות בהן תנופת הבנייה היתה משמעותית וכללה כ-20 מבנים חדשים של גני ילדים ומספר בתי ספר בשנה.

בסך הכל, בשנת הלימודים תשפ"ה פועלים בחריש 28 בתי ספר, 152 גני ילדים ו-37 כיתות מעון שנבנו במהלך תשע השנים האחרונות.

ישיבה תיכונית שכונת בצוותא צילום: דוברות עיריית חריש
מבנה חדש: הישיבה התיכונית, בצוותא. צילום: דוברות עיריית חריש

לראשונה בחריש: גני ילדים נסגרים

לראשונה בחריש, לא נפתחו השנה גני ילדים חדשים. למעשה, התרחשה תופעה הפוכה: מספר גני ילדים נסגרו.

גן ילדים גני ילדים
150 גני ילדים פועלים בחריש. לראשונה בחריש: גני ילדים נסגרו. צילום: דוברות עיריית חריש

"הגנים נסגרו מסיבה כלכלית, בעקבות מימוש הדרישה של משרד הפנים להעלאת מספר התלמידים בגני הילדים לממוצע של 31 ילדים בגן ולא בעקבות קיטון אוכלוסייה כזו או אחרת", מסבירה שני גרינברג, סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק החינוך. "מודל ההעסקה בגנים מחולק בין הרשות המקומית לבין משרד החינוך. משרד החינוך משלם על הגננת ואילו משרד הפנים באמצעות הרשות המקומית משלם על הסייעות", מציינת גרינברג.

עוד היא מפרטת כי "מבני הגנים שנסגרו ישמשו לגני חינוך מיוחד חדשים או לגנים מזרם המוכש"ר (מוכר שאינו רשמי) שפעלו עד כה בבנייני מגורים".

פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה גני ילדים חינוך בתי ספר מעו"ף
גני ילדים בשכונת מעו"ף: מספר הילדים עולה ל-31 בכיתה בשל קיצוצים בתקציב

צהרונים בחריש מתייקרים: 250 שקלים בחודש לילד

העלאת מספר הילדים בגני הילדים בעיר אינו הביטוי היחיד להידוק החגורה הממשלתי והגזירות שהציבור יאלץ להתמודד איתן. גם תשלומי ההורים על הצהרונים מתייקרים משמעותית.

לפני כשבועיים הממשלה הודיעה על קיצוץ של כרבע מיליארד שקלים בסבסוד מימון הצהרונים לטובת כספים קואליציוניים, ובמקביל, העלתה את תעריף הגבייה המקסימלי של הצהרונים.

התוצאה: הוצאה חודשית גדולה נוספת למשפחות בכלל ובפריפריה בפרט. כך לדוגמה, בחריש, המשויכת לאשכול כלכלי חברתי 5, התשלום עבור כל ילד (לפני חוגים ותוספות נוספות) יגדל מ-100 שקל בחודש כיום ל-250 שקל בחודש. בסך הכל מדובר בתוספת של 1,500 שקל בשנה לכל ילד, 3,000 שקל בשנה עבור שני ילדים ו-4,500 שקל בשנה לשלושה ילדים.

”כל הרשויות מתקשות בגלל המלחמה להעניק שירותים לתושבים, אפילו תל אביב נאלצת לקצץ", אומרת גרינברג ומציינת שהעירייה תתקשה מאוד לעזור למשפחות לשאת בנטל הכלכלי של הצהרונים: "הארנונה פה מכסה 20% מההוצאה והמצב של חריש קשה יותר משל אחרות, בגלל הגידול המסיבי במגורים בלי הלימה עם התעשייה. “כרגע אני לא רואה שום דרך שהרשות המקומית יכולה לסבסד להורים את הצהרונים אלא אם כן ייפול עלינו כסף מהשמיים".

חדש בעיר: בית ספר לתקשורת

אחת הבשורות הטובות בשנה זו היא פתיחת מוסד חדש במבנה זמני: בי"ס תקשורת (חנ"מ), בשכונת הפרחים ברחוב כלנית, אשר יחלוק את המבנה עם בי"ס לבי"א – בית הספר התורני הצומח בשכונת הפרחים (התורני המקביל לכנפי רוח). "זה אירוע מאוד חשוב מבחינת העירייה. עד עכשיו התלמידים האלו נשלחו החוצה וכעת אנחנו יכולים לתת מענים ליותר ילדים בתוך העיר", מסבירה גרינברג.

מוסד חדש נוסף ומפתיע שנחנך השנה הוא על יסודי חרדי עם בגרות. גם במקרה זה מדובר בבית ספר צומח שמתחיל השנה עם כיתה אחת בלבד לבנים.

מרכז מחוננים במעו"ף. מתוכנן לעבור למבנה קבע. צילום: דוברות עיריית חריש

עוד הודיעה העירייה לאחרונה כי התקבל אישור לבניית מבנה קבע אזורי למחוננים, שפועל זמנית במבנה העירייה בשכונת מעו"ף. מיקום המבנה טרם נסגר.

בשנת הלימודים הבאה אמורים להיחנך בנוסף שני מבנים חדשים של בתי ספר יסודיים, אחד מהם הוא בית ספר יסודי לחינוך מיוחד עבור ילדים על הרצף האוטיסטי.

משחק הכיסאות המוזיקליים נמשך

ההאטה בבינוי ובעיקר העצירה בעבודות הבינוי של תיכון נעימת הלב בשכונת אבני חן, תרמה גם השנה למשחק הכיסאות המוזיקליים של מוסדות חינוך בחריש: בוצעו מספר העברות של בתי ספר בעיקר במגזר החרדי.

ממ"ח תורת חיים עבר למבנה בשכונת מעו"ף

"השינוי הכי משמעותי הוא שבית ספר ממ"ח תורת חיים עבר למבנה בשכונת המעו"ף, וממ"ח מעיין האמונה יתרחב על חשבון המבנה שבו תורת חיים למדו", מציינת גרינברג.

עוד היא מוסיפה כי "העיכוב בבינוי של התיכון הממלכתי נעימת הלב הוביל להפרדה של אגף מתוך אתגרי העתיד היסודי עבור שכבה אחת מנעימת הלב שתתארח שם על בסיס לא קבוע". בי"ס מתכוון לערוך פעילות משתנה ביום למידה חוץ כיתתי ולהשתמש באגף הזה רק במקרים שבהם יש צורך בחלל סגור. עוד היא מבטיחה כי זהו העיכוב האחרון בסאגת התיכון.

תיכון ממלכתי אבני חן
תיכון ממלכתי נעימת הלב בשכונת אבני חן. ייפתח רק בשנת הלימודים הבאה

"עדיין חסרים לנו 25 מיליון שקלים שאנחנו מנסים לגייס דרך ועדת החריגים של משרד החינוך וגם מנסים להשיג סיוע דרך משרד הבינוי והשיכון. אבל בית הספר נעימת הלב יפתח בתשפ"ו, אנחנו לא מחכים יותר שנייה עם הבינוי שלו. זה קריטי הן לתלמידים של נעימת הלב והן לכל מערך העירוני כי כל זמן שנעימת הלב יושבים במבנה של האולפנה, גם הם מתקשים לגדול. זה בעייתי עבור כל הציבורים".

הצפי: גידול עצום במספר תלמידי התיכון

הצמיחה במספר התלמידים בעיר מלווה במגמות חדשות. גרינברג מאשרת כי חל שינוי משמעותי בהיערכות מחלקת החינוך לשנים הבאות: "בגני הילדים הגענו לרוויה, ועכשיו נראה "התפוצצות" בשכבות של בתי הספר היסודיים. בעוד חמש שנים נתחיל לדבר על חטיבות הביניים והתיכונים, אנחנו צופים שהגידולים במספרי התלמידים בשכבות אלה יתחילו להיות אקספוננציאלים".

בני נוער גיל ההתבגרות
אנחנו צופים שהגידולים במספרי התלמידים בשכבות אלה יתחילו להיות אקספוננציאלים".

"זה גם יגרום לשינוי בהתייחסות לנוער. אנחנו נעשה עבודה הרבה יותר טובה עם נוער חריש הן בתחום החינוך, הרחבת מגמות לימוד, מגוון רחב של מסלולים מהלכים שיעזור לנו לשמור את הנוער בעיר".

12% מכלל התלמידים הם תלמידי חוץ

אחד הנתונים הבולטים הוא המספר הגבוה של תלמידים שלומדים מחוץ לעיר. ע"פ הערכת העירייה (מספר לא סופי) כ-1,600 תלמידים ילמדו מחוץ לחריש, 350 מתוכם הם תלמידי חינוך מיוחד.

"המענים לתלמידי החינוך המיוחד הם על איזוריים. חריש מספקת מענים רחבים לתלמידי חנ"מ אבל לא את כולם. הנתון האחר של כ-1250 תלמידים שלומדים מחוץ לעיר מתייחס למשפחות שעוברות לחריש אבל רוצות שהילדים שלהן יישארו במסגרות שלהם. מעברים בגילאים מאוחרים הם יותר מורכבים ולא תמיד זה מעיד על המערכת כמו שזה מעיד על רצון הילד להישאר עם החברים שלו.

הקמת ישיבה תיכונית ואולפנה בחריש כנס הורים צילום דוברות עיריית חריש (1)
תמונת ארכיון: כנס הורים להקמת ישיבה תיכונית ואולפנה בחריש. צילום דוברות עיריית חריש

"עם זאת, מאוד חורה לי לשמוע שהציבור הדתי-לאומי שולח בהמוניו את הילדים ללמוד מחוץ לעיר. זה לא פיתרון. אנחנו צריכים לתת את המענים פה, להשאיר את התלמידים בחריש. לכן ההסתכלות שלנו על הנוער תהיה גם בתחום של מוסדות חינוך פורמליים וגם בבלתי פורמלי", היא מסכמת.

"את שנת הלימודים החדשה אנחנו פותחים במציאות מורכבת ובעיצומה של מלחמה ארוכה, ציין אתמול ראש העיר יצחק קשת. "מערכת החינוך בחריש הייתה בין הראשונות בארץ שחזרו לשגרת לימודים אחרי 7 באוקטובר, והייתה אי של יציבות לתלמידים ולהורים ועוגן עירוני לחריש כולה – וכך יהיה גם השנה", הוא סיכם.

לקריאה נוספת: סגנית ראש העיר: "החינוך הוא ה'להיות או לחדול' של חריש"


לוח דירות חריש

לוח דירות חריש

השאר תגובה

פרויקטים

הירשמו לניוזלטר שלנו

וקבלו עדכונים על חריש ישירות לתיבת המייל

בכל שלב ניתן להסיר את הרישום לניוזלטר בלחיצה על קישור בתחתית המייל

תודה! נרשמתם בהצלחה