מסחר בחריש – חנות שכונתית או קניון? כך צפוי להיראות המסחר בעיר החדשה
עבור רבים, מהווה חריש הזדמנות יוצאת דופן להתחלה של עסק חדש או הרחבת העסק הקיים. דמיינו לרגע שהייתם פותחים את בית הקפה הראשון בתל אביב, את חנות בגדי הילדים הראשונה בנתניה או את המספרה הראשונה במודיעין…
חריש אמנם נמצאת בשלבי איכלוס ראשונים ובשנים הראשונות ייתכן כי תנועת המבקרים בבתי העסק השונים תהיה נמוכה בהשוואה לערים בוגרות. אולם, כל עסק בתחומו צפוי ליהנות מיתרון הראשוניות, או לפחות מרמת תחרות נמוכה יחסית וזו עשויה להיות הזדמנות ייחודית לבניית קהל לקוחות ומוניטין בעיר החדשה.
בכתבה זו נסקור את תחום המסחר בחריש – מהן האפשרויות העומדות בפני בעל עסק או חנות, לשכור או לרכוש נכס מסחרי באחד מהפרוייקטים המסחריים בחריש. היכן צפויים להיפתח אזורי מסחר ומתי, ומהן העלויות המוצעות כיום לרכישה או השכרה של שטח מסחרי. נתמקד בשכונות הראשונות של חריש – אבני חן ("הצפונית" לשעבר) והחורש ("הפרסה" לשעבר), הצפויות לאכלס יחד כ-7,000 משפחות בשנים הקרובות.
המסחר בחריש, בשכונות אלה, מתחלק ל-3 סוגים מרכזיים:
- קניונים.
- חנויות לאורך השדרה המרכזית (דרך ארץ).
- מרכזים מסחריים שכונתיים הפזורים ברחבי העיר.
לכל אזור וסוג היתרונות שלו – מיקום במרכז העיר לעומת מיקום בלב שכונת מגורים, קירבה לאזורי חנייה או קירבה לבתים שמייתרת את הצורך בנסיעה, קירבה לחנויות עוגן ומוקדי עניין מרכזיים לעומת האינטימיות השכונתית וכן הלאה.
קניונים
בשלב זה מתוכננים בחריש 2 קניונים במרכז השדרה ומתחם קניות פתוח בכניסה לעיר, כולם יוקמו ע”י קבוצת חנן מור. את חוויית הקנייה בקניון אין צורך להסביר – בעשורים האחרונים התמלאה הארץ קניונים ואלה משמשים לא פעם גם כמקום בילוי לתושבים. היתרונות המרכזיים של הקניון הם חנייה מסודרת, מגוון רחב מאד של חנויות ושירותים שונים, מבנה סגור וממוזג שאינו מושפע מתנאי מזג האוויר וכתוצאה מכל אלה – חשיפה גבוהה מאד של בעלי העסקים לתנועת קונים.
ראשית, ייבנה מרכז קניות פתוח גדול (פאוור סנטר) בכניסה הצפונית החדשה לעיר. בנייתו צפויה להסתיים בתחילת 2019. מתחם הקניות יכלול בעיקר חנויות גדולות ויושם בו דגש על רשתות ריטייל שפועלות ברמה הארצית.
הקניונים במרכז חריש, המתוכננים בלב השדרה, יהיו קניונים קטנים באופן יחסי ולא יהיו דומים בגודלם לקניונים המרכזיים בערים השונות ששטחם לרוב נע בין 25,000-35,000 מ”ר.
הקניון הראשון מבין השניים צפוי להיפתח במהלך 2020, בסמוך לצומת שבין שדרת דרך ארץ ושדרות גמלא.
הקניון יכלול כ-5,000 מ”ר של שטחי מסחר, 5,000 מ”ר של משרדים וכן חניון תת קרקעי. החנויות בחלק המסחרי של הקניון ינועו בגודלן בין 40-120 מ”ר לחנות. בקניון יוצעו החנויות להשכרה בלבד והיזם צפוי לנהל את התמהיל על מנת להבטיח מגוון שירותים רחב ומענה מתאים לצרכי המסחר של התושבים.
הקניון השני צפוי להיפתח בצידה השני של שדרת דרך ארץ, גם כן בחלקה המרכזי, בין הפרוייקטים “חריש סוהו” ו”לב חריש” והוא מתוכנן לכלול כ-7,500 מ”ר של מסחר ומשרדים. מקבוצת חנן מור נמסר כי “מועד פתיחת הקניון השני ייקבע בעתיד, בהתאם לקצב האיכלוס והתפתחות העיר”.
מיקומי הקניונים שיוקמו ע"י קבוצת חנן מור (הגדלה מתוך המפה האינטראקטיבית של חריש):
חנויות על השדרה המרכזית – שדרת דרך ארץ
השדרה המרכזית בחריש (שדרת דרך ארץ) למעשה חוצה את העיר במרכזה, בין שכונת אבני חן ושכונת החורש. השדרה רחבה במיוחד (כ-50 מטר) ולאורכה, משני צידי הכביש, מספר רב מאד של חנויות בקומת הקרקע של פרוייקטי המגורים השונים. השדרה צפויה להוות מוקד מסחר ושירותים מרכזי מאד בעיר (ה”אבן גבירול” של חריש). את חזית החנויות מלווה אכסדרה (שדרת עמודים מקורה) כך שלא תהיה בעיה לשוטט לאורך השדרה גם בגשם או בימי הקיץ החמים. האכסדרה עצמה תהיה מוארת ותאפשר תנועה בטוחה לאורך השדרה גם בשעות הערב והלילה.
היתרון הגדול מבחינת בעלי העסקים, מעבר להיותה של השדרה ציר מרכזי בעיר, הוא החשיפה המיידית לכל התושבים המתגוררים בפרוייקטים לאורכה. חסרונות מרכזיים הם נושא החנייה שסביר שתהיה מוגבלת לאורך השדרה, העובדה שלפחות בחלקה קיים שיפוע קל שעשוי להקשות על תנועת הולכי רגל (אמהות עם עגלות וכו’…) וכן הקושי היחסי בחציית הכביש הרחב מצד לצד (לא ברור עדיין היכן ימוקמו מעברי חציה וכיצד תבוצע חציית הכביש העמוס).
בשורות הבאות נסקור את היצע החנויות להשכרה ומכירה כפי שנמסר למערכת האתר מהיזמים השונים:
חריש סוהו
פרוייקט "חריש סוהו" ממוקם בחלקה המרכזי של השדרה המרכזית (שדרת דרך ארץ). הפרוייקט כולל בנייני מגורים וחנויות לאורך השדרה. החנויות מוצעות ע”י היזם (ג’יי הנדסה) לקנייה או להשכרה וגודלן נע בין 43-170 מ”ר. מיקום הפרוייקט יחסית נוח עקב קירבה לאזורי חניה – ממוקם בקירבה למוסדות חינוך, לגנים ציבוריים וכן מול הקניון שעתיד להיבנות בקצה הצפון-מערבי של רחוב גמלא. לאחרונה התבשרנו גם שממול הקניון, בצידו השני של רחוב גמלא ייפתח סניף גדול של קופת חולים כללית, כך שהצומת בין רחוב גמלא ושדרת דרך ארץ צפוי להישאר צומת מרכזי בעיר.
החנויות יכולות לשמש לכל מטרה, היזם אינו מנהל את תמהיל החנויות וניתן לפתוח חנות מכל סוג וללא הגבלה. החנויות עצמן גבוהות מאד – בגובה של 6 מטר ואף יותר וסביר להניח שבעתיד (אם כי לא מובטח), במידה וינתנו האישורים המתאימים מהמועצה, ניתן יהיה להוסיף קומת גלריה ולהגדיל את שטח החנות. בנוסף, החנויות ימסרו לרוכשים עם פיר מנדף, מפריד שומנים וספרינקלרים כך שהן מותאמות כבר במידה רבה למכירת מזון.
צפי האיכלוס של הפרוייקט ומסירת החנויות הוא בעוד כשנה (אמצע 2017). החנויות ימסרו במקביל למסירת יחידות הדיור למגורים, או מעט אחרי.
לב חריש
חברת נתיב פיתוח מציעה חנויות להשכרה לאורך השדרה המרכזית בפרוייקט לב חריש. החנויות בגדלים הנעים בין 35-180 מ"ר והעלות להשכרה מתחילה מ-100 ש"ח למ"ר.
חנן מור בחריש
קבוצת חנן מור מציעה חנויות להשכרה בפרוייקט “MORE STREET” הממוקם בחלקה הדרום-מזרחי של שדרת דרך ארץ, בסמוך לפארק העירוני. בפרוייקט מגוון חנויות בגדלים הנעים בין 25-150 מ”ר. בעבר נמכרו החנויות בפרוייקט ועפ”י הדוחות הכספיים של החברה, מעל ל-50% משטחי המסחר (חנויות) בפרוייקט נמכרו לפי עלות ממוצעת למ”ר העומדת על כ- 18,000 ש”ח. כיום מוצעות חנויות להשכרה בלבד.
מגידו בחריש
בפרוייקט מגידו בחריש מוצעות חנויות למכירה והשכרה בגדלים הנעים בין 40-320 מ”ר. סיום בניית החנויות ומסירתן לרוכשים/שוכרים צפויה להתרחש במחצית השנייה של 2018. היזם שולט על התמהיל של החנויות על מנת להבטיח מגוון והתאמה לצרכי התושבים.
שיר בחריש BLUE
חברת רייסדור מציעה חנויות להשכרה בלבד בפרוייקט שיר בחריש BLUE. בפרוייקט חנויות בגדלים שבין 50-350 מ”ר ועלות השכירות נעה בין 95-120 ש”ח למ”ר. החנויות נמצאות כבר בשלבי הכנה אחרונים וצפויות להיפתח במהלך החודשיים הקרובים. מהיזם נמסר כי תמהיל החנויות נבנה במחשבה רבה וכי צפויות להיפתח בשטח הפרוייקט חנות למוצרים חד פעמיים, חנות נוחות, סניף בנק, מאפיה וכן סניף גדול של קופת חולים מאוחדת. חנויות נוספות שמתוכננות במסגרת התמהיל שהוגדר הן חנות ספרי לימוד לילדים, טמבוריה, חנות בגדים, חנות צעצועים ועוד.
פרוייקטים נוספים שבהם חנויות לאורך שדרת דרך ארץ הם: פנטזיה בפארק, מליבו פמילי ופסגות אלון בחריש.
מרכזים מסחריים שכונתיים
נכון להיום פזורים ברחבי העיר כ-10 מרכזים מסחריים שכונתייים קטנים. שטח המסחר בכל מרכז מסחרי עומד בממוצע על כ-1,000 מ”ר ובכל אחד בממוצע כ-10 חנויות. המרכזים המסחריים הקטנים ממוקמים בלב שכונות מגורים ונועדו לשמש את הצרכים המיידיים של התושבים, ללא צורך בנסיעה ברכב אל אזור השדרה המרכזית או בקניונים. לרוב יכללו המרכזים המסחריים השכונתיים חנויות כגון מכולת, ירקן, מספרה, חנות פארם, בית קפה שכונתי, מזון מהיר ושירותים שונים כמו סניף דואר, מרפאה או סניף בנק.
ניסיון השנים האחרונות מראה שלאחר ההצלחה המסחררת של הקניונים בישראל בעשורים האחרונים, חלה פריחה מחודשת של המרכזים המסחריים הקטנים שלעיתים מספקים חוויית קניה ובילוי שכונתית, קהילתית ואינטימית יותר. רובנו מכירים וזוכרים את המרכזים השכונתיים הישנים מהעידן שלפני הקניונים. אולם, המצב היום שונה והמרכזים המסחריים הקטנים הנהנים מניהול מרכזי איכותי יותר, לרוב מצליחים למזג בהצלחה את האיכות והמקצועיות של הקניון יחד עם החוויה השכונתית הפשוטה והאינטימית יותר. בעלי עסקים שמעוניינים בקשר אישי יותר עם הלקוחות שלהם ושתחום עיסוקם מתאים לסוג הצריכה השכונתית המיידית, יעדיפו במקרים רבים למקם את עסקיהם במרכזים אלה.
המרכזים המסחריים הראשונים בחריש צפויים להיפתח במהלך 2018.
ומה צפוי בעתיד בשכונות הבאות שיוקמו?
בסוף 2015 אושרה ע”י הוועדה המיוחדת לתכנון ולבנייה – חריש, תכנית שכונת המע”ר (מרכז עסקים ראשי), הכוללת 31,000 מ”ר של שטחי מסחר, 12,000 מ”ר של שטחי תעסוקה, כ-8,000 מ”ר למלונאות, 77,000 מ”ר לשטחי ציבור ו-664 יח”ד.
בנוסף, שטחי מסחר יהיו פזורים גם בשכונות המגף ("הפרחים") ואור המזרח שהן שכונות המגורים הבאות שייבנו בשנים הקרובות.
לסיכום, ראינו כיצד מתוכנן בחריש המענה לצרכי המסחר השונים – בצירים ובאזורים המרכזיים, בקניונים ובמרכזים השכונתיים הקטנים. מסחר הוא חלק בלתי נפרד מהחיים וחריש מתוכננת לתת בהיבט זה מענה נרחב. נאחל בהצלחה לבעלי העסקים, ושתהיה לנו כלכלה פנימית מוצלחת, הוגנת ואיכותית.
זה נראה יותר כמו סנטר .
זה מעניין. מעוניינת לעבור לחריש ולהקים עסק
נראה מבטיח